Fietspositionering

Fietspositionering

  • Research

Waarom een bike positionering?

Vaak worden er vele euro’s besteed aan de ‘perfecte’ fiets, maar wordt er niet gedacht aan de perfecte positie. Voor de ambitieuze atleet is het belangrijk om met de juiste fietsafstelling te rijden. De correcte zadelhoogte, de juiste plaatsing van de schoenplaatjes, de juiste hoogte van het stuur, etc... Met onze analyse gaan we net dat tikkeltje verder, daar we naar het perfecte evenwicht zoeken. Dit tussen comfort, stabiliteit, houding, power output, kortom efficiëntie om de prestatie te optimaliseren.
Wanneer we de fietsbeweging analyseren dan vallen direct twee zaken op. Ten eerste is dit een zeer repetitieve beweging (fietsen aan 90 RPM tijdens een rit van vier uur leidt tot 21.600 herhaling van dezelfde circulaire beweging en ten tweede is dit ook een opgelegde beweging. Hieronder verstaan we dat het lichaam niet kan kiezen hoe te bewegen. Het is de fiets, en meer specifiek de pedalen in combinatie met het zadel en het stuur, die de beweging van oplegt. Met andere woorden een symmetrische en stabiele beweging van cruciaal belang om blessures te voorkomen.

Hoe gaan we tewerk?

We werken met een hoog technologische fit bike in combinatie met het Bioracer 3DMotion systeem voor een professionele wieleranalyse. Dit innovatie systeem is het enige ter wereld dat simultaan beide kanten van de renner in kaart brengt. Dit geeft unieke inzichten in de fietsbeweging, symmetrie en stabiliteit van de atleet.
We bekijken eerst je huidige positie tijdens een dynamische sessie. Waar zit je op je zadel? Vooraan, achteraan of mooi in het midden? Welke hoeken maken je gewrichten tijdens het trappen (enkels, knieën, bekken, schouders ...) en hoe reageert jouw lichaam op over en under extention bij verschillende vermogens? Op die manier maken we kennis hoe je momenteel fiets en maken we je jou bewust van hoe je zou moeten fietsen nu.
Daarna testen we verschillende posities uit zowel qua zadelhoogte, setback, stuurhoogte, reach etc. Dit om foutmarges te minimaliseren. Het zoeken naar een optimale positie is vaak een dynamisch proces. Bij niet getrainde atleten raden we aan om stapsgewijs naar de optimale positie te evolueren omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen.

Nazorg

Omdat onze positionering filosofie heel erg focust op symmetrie en stabiliteit bestaat het bike fit rapport uit een overzichtstabel van de symmetrie en stabiliteit van de verschillende gewrichten. We bieden een grote verscheidenheid aan hoeken, afstanden en bewegingspatronen aan die belangrijk zijn bij de fietsbeweging om de afstellingen op je eigen fiets in te stellen.

Boek jou Fietspositionering:

Contact us